10 maaliskuuta 2012

Dukanin metodein

Tässä lupaamaani kurkistusta painonhallinnan parissa. Harrastan satunnaisen säännöllisesti juoksulenkkejä ja olen nyt Jutta Gustafsbergin innoittamana lisännyt salilla käymisen vakio viikko suunnitelmaani, ellei aivan järjettömän buukatuksi tule päivä. Tykkään myös Elixian 500cal jumpasta, jossa hikilentää ja fiilis treenin jälkeen on mitä mainioin.

Olen aika amatööri mielestäni vielä salilla ja joskus kun valuutta antaa myöden voisin harkita personaltreinerin tapaamista aluksi vaikkapa kerran viikossa. Kehittyisin huomattavasti nopeammin ja ymmärtäisin mitä mahdollisia virheitä teen eri laitteiden kanssa. Käyn nyt Elixialla ostaessani huuto.net kautta erään viimeisillään raskaana olevan naisen kortin, joka on voimassa vielä kuukauden tästä kirjoituksesta, niin siellä kyllä saan avuliaalta henkilökunnalta apua jos jokin askarruttaa. Ensin sinne salille ekaa kertaa meneminen tuntui jotenkin vaivalloiselta ja lykkäsinkin alkuperäis hikipäivääni parilla päivällä kunnes totesin, että eivät sielä kukaan noobia katsele naureskellen, ja hyvinhän minä sinne mahduin mukaan :)

Olen siis sellainen 172 senttiä pitkä nuori nainen, jolla on piitkät jalat ja omenahtava keskivartalo. Yksinkertaisesti täytettyäni kaksikymmentä (olen siis hurjat 21 vuotta) tuntuu, että se uuma on kadonnut enemän ja enemän satunaisen liikunnan vuoksi. En koe syöväni niinkään paljoa tai erityisemmin herkuttelevan, mutta jos sitä korsettia ei kiristele niin se löystyy. Reippaasti ollaan siis normaalipainon lukemissa, mutta kesäkuntoa ja Indonesiaa ajatellen olisi kivempi olla enemän timmimpi. Säännöllisyys ruokatottumuksissa voi olla pitkä miinus, ja olen sitä koettanut muuttaa hyvin tuloksin.



Me Naiset -lehden luettuani hammaslääkärin vastaanotolla joskus kaauan aikaa sitten törmäsin sellaiseen artikkeliin kuin Dukanin dieetti. Se jäi mieleen, mutta en sen enempää sitä ole miettinyt kunnes viikko sitten jollain klikkauksilla pääsin taas tämän kyseisen asian pariin. Kyseessä on pikemminkin elämäntapa kuin dieetti ja haluaisin enemän juuri puhua elämäntavasta kuin dietoinnista - ne eivät ole pysyviä tuloksia tuottavia vaiheita.

Google ahkerasti käyttämällä tästä Dukanin menetelmästä löytyi runsaasti kirjoituksia. Me Naiset foorumilta löytyi artikkelista tehty tiivistelmä ja otankin sieltä muutaman otteen tähän postaukseeni. Dukanin dieetti (elämäntapa) on selkeä, mutta kurinalainen.

Tämä dieetti perustuu neljään vaiheeseen jota oletetaan piettävän loppuelämän soveltaen. Ensimäisen vaihe on hyökkäysvaihe. Tässä pyritään pudottamaan nesteiä kehosta ja syödään runsaasti proteiinia.

 (kopioitu http://www.menaiset.fi/artikkelit/hyva-olo/painonhallinta/art2427-Nain-toimii-Dukanin-dieetti--nelja-vaihetta-ja-sitoutuminen-loppuelamaksi.html)


1. Hyökkäysvaihe

Dukanin dieetti alkaa hyökkäysvaiheella, jossa syödään ainoastaan proteiinia. Jopa kasvikset on kielletty. Ruokavalio poistaa reippaasti nestettä, joten paino tippuu viidessä päivässä kahdesta neljään kiloa. Räväkkä alkurysäys innostaa viemään dieetin loppuun.

Kesto:  1–10 päivää.
Pakollinen liikunta: 20 minuuttia kävelyä päivässä.
Sallitut ruoka-aineet: Vähärasvainen liha ja kana, kala, äyriäiset, kananmuna sekä rasvattomat ja sokerittomat maitotuotteet. Lisäksi joka päivä syödään 1,5 ruokalusikallista kauraleseitä.
Toisessa vaiheessa on vuorossa pudotus-vaihe, jossa pyritään jatkamaan niin kauan kunnes se ihanne paino on saavutettu.

2. Pudotus

Lähtölaukauksen jälkeen alkaa dieetin varsinainen työvaihe, jota jatketaan aina tavoitepainon saavuttamiseen asti. Nyt lautaselle kelpuutetaan myös kasvikset. Proteiinipäivistä ei kuitenkaan luovuta, vaan ne vuorottelevat proteiini-kasvispäivien kanssa. Helpointa on syödä joka toisena päivänä pelkkää proteiinia ja joka toisena päivänä sekä proteiinia että kasviksia. Jos laihdutettavaa on vain vähän, kaksikin proteiinipäivää viikossa riittää.

Kesto: Riippuu omasta tavoitteesta. Paino tippuu pudotusvaiheessa noin kilon viikossa, joten kymmenestä kilosta pääsee kolmessa kuukaudessa.
Pakollinen liikunta: 30 minuuttia kävelyä päivässä. Jos paino jumittaa, aika tuplataan.
Sallitut ruoka-aineet: Hyökkäysvaiheen proteiinit sekä kasvispäivinä tomaatti, kurkku, retiisi, pinaatti, parsa, purjo, vihreät pavut, mangoldi, sienet, selleri, fenkoli, salaatti, munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika. Myös porkkanaa, punajuurta ja artisokkaa saa syödä, kunhan ne eivät kuulu joka aterialle. Kauralesettä otetaan kaksi ruokalusikallista.

Kolmas osio on tasaus, yleensä dieteissä on vikana se, että paino nousee jojon avulla takaisin jos lipsuu takaisin entiseen. Tässä Dukanin menetelmässä se asia otetaan hyvin huomioon ja selkeillä ohjeilla oppii pidemän päälle itse automaattisesti säännöstelemään tottumuksiaan.

3.  Tasausvaihe

Nyt loppuu jojoilu! Dukan tietää, että vaikeinta laihduttamisessa on tavoitepainossa pysyminen. Vastalaihtunut himoitsee herkkuja samalla, kun riutunut kroppa yrittää takertua joka ikiseen kaloriin.
Siksi dieetissä on tasausvaihe, jossa keho opetetaan sopeutumaan ohuempaan olemukseen. Proteiinipäiviä pidetään enää kerran viikossa, ja muina päivinä ruokavalioon lisätään vihannesten ja proteiinien lisäksi yksi hedelmä, kaksi palaa leipää ja hieman juustoa. Pasta tai muut hiilarit sallitaan 1–2 kertaa viikossa.
Lisäksi laihduttaja saa palkita itsensä kerran tai kahdesti viikossa juhla-aterialla, jossa myös jälkiruoka ja lasillinen viiniä on sallittu.

Kesto:  Kymmenen päivää jokaista pudotettua kiloa kohti. Kymmenen kiloa laihduttanut siis tasailee reilut kolme kuukautta.
Pakollinen liikunta:  25 minuuttia kävelyä päivässä.
Sallitut ruoka-aineet: Proteiinin, pudotusvaiheen kasvisten ja leseen lisäksi sallitut ruuat: yksi hedelmä (ei banaania, viinirypäleitä tai kirsikoita), kaksi palaa täysjyväleipää ja 40 grammaa juustoa. Hiilaripitoisia ruokia saa syödä kerran tai kahdesti viikossa. Lisäksi viikkoon kuuluu 1–2 juhla-ateriaa.
Viimeinen vaihe on ylläpito. Tämä on tärkeä muistaa, jos haluaa vaivalla saaneen painonpudotuksen pysyä samassa, ja tämä pätee siis ihan kiinteytykseenkin jota itse haen.

4. Ylläpito

Dukan on siitä ankea dieetti, että se ei lopu koskaan. Kun kriittisistä alkukuukausista on selvinnyt lihomatta, voi vihdoin palata normaali-ihmisten ruokatavoille. Ainakin melkein. Yksi päivä viikosta on yhä kituutettava Dukanin armoilla.
Proteiinipäivä varmistaa, etteivät pitkin viikkoa napsitut hiilarit
keräänny vyötärölle. Kuutena muunakin päivänä pitäisi syödä järkevästi.

Kesto: Loppu-elämä.
Pakollinen liikunta: Älä käytä koskaan hissejä tai liukuportaita.
Sallitut ruoka-aineet: Kaikki. Kauralesettä pitää syödä kolme ruokalusikallista päivässä.
Netissä olen englanninkielisillä kuin suomenkielisillä sivuilla törmännyt positiiviseen palautteeseen, jos ei ole synnynäisesti hoikka ja ei senttejä tule millään tällaisista ei kannata välittää, mutta itse kuulun niihin, jolla keskivartalon timmaaminen on tavoite ja myös siinä pysyminen. Jos haluaa pysyä solakkana, se on elämäntapamuutos. Säännölliset syömiset, liikunta ja lepo on pyhä kolminaisuus tällaisissa asioissa. Olen ehkä ollut ikuinen kiinteyttäjä, kunnes tajusin ettei niillä kaalidieeteillä ja sitruunapaastoilla loppuelämää jaksaisi nesteita poistaa ja proteiinin jäädessä vähäisksi lihaksiakaan saada. Tämä vaikuttaa todella lupaavalta ja palatessani kotiin sunnuntaina, alkaa maanantaina kokeilu. En kehtaa kriittisiä mittojani laittaa esille, mutta ilmoitan paljon on lähtynyt ja mistä ja ehkä joskus uskallan laittaa ennen ja jälkeen kuvat. Monet, kuten minäkin elän paljon kuvien ja sen kautta verrattavien tuloksian kanssa, että ehkä se rohkaisisi joitain terveellisen ja oikeasti järkevän suunnan löytämiseen kuin toteuttamiseen.

Illalla palaan kuvapostauksen kanssa upeista kengistäni, jotka ostin itselleni naistenpäivälahjaksi kirpparitulojen ansiosta. 

Stay tuned!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti